Ισμήνη Κινγκ

Κινγκ Ισμήνη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και φοίτησε στο Lancaster Institute of Contemporary Arts (2011-2014). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο στο πανεπιστήμιο Slade School of Fine Art, από όπου αποφοίτησε με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Γλυπτική (2015-2017). Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Jeanne Szego Award (2017). Το 2022 έλαβε το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Παράλληλα με το ατομικό της έργο, από το 2019 συνεργάζεται καλλιτεχνικά με την Ιλεάνα Αρναούτου. Η πρακτική της περιλαμβάνει γλυπτική, κεραμική, ζωγραφική και μαγειρική. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2024

I will hold you forever. Or till everyone leaves the room σε συνεργασία με την Ιλεάνα Αρναούτου Alkinois Αθήνα

2023

All the sticks, spears and swords, blades entwined σε συνεργασία με την Ιλεάνα Αρναούτου Callirrhoë Αθήνα

2022

Tender Shell Geophilia σε συνεργασία με την Ιλεάνα Αρναούτου Ίδρυμα Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη, Minos Beach art hotel Άγιος Νικόλαος, Κρήτη

2021

Encounters in wreath-knot-chain formations Breeder Gallery Αθήνα

2019

MENU MEME Gallery Αθήνα

Κείμενο

Το “παιχνίδι” γίνεται μια ισχυρή συνθήκη, μέσα στην οποία η Ισμήνη Κινγκ δημιουργεί μια σειρά έργων που εξερευνούν σκέψεις γύρω από την ενσώματη σχετικότητα, τη συγγένεια, την ευαλωτότητα και την αυτοαντιμετώπιση. Ξεφεύγοντας από τις υπάρχουσες δομές εμπλοκής και δέσμευσης, όπως στεφάνια, κόμπους και εξοπλισμό εξάρτησης, η Ισμήνη δημιουργεί υβριδικά κεραμικά συμπλέγματα, που ταλαντεύονται μεταξύ συμβολικών στολιδιών, “χελιών/φιδιών” – φιγούρες που διερευνώνται συχνά στην πρακτική της – και λειτουργικών συσκευών.

Το “χέλι/φίδι” είναι μια φανταστική διασταύρωση ζωικών χαρακτηριστικών και γλυπτικών σημείων. Γίνεται μια σφαίρα εξερεύνησης, τόσο σε σχέση με την αντανάκλαση προσωπικών αφηγήσεων και στοιχείων θηλυκότητας, όσο και σε σχέση με τη μορφολογική έρευνα. Οι διάφοροι τρόποι κίνησής του, οργανικοί ή σπονδυλωτοί, επαναδιατυπώνονται σε έναν “κώδικα” αλληλοσυνδεόμενων στοιχείων. Αυτά γίνονται δυναμικά συστήματα, ταυτόχρονα άγκυρες και σημεία εκκίνησης για εκτεταμένα δίκτυα σχέσεων, υποστήριξης και επανάληψης.

Απόσπασμα από το κείμενο της έκθεσης «Encounters in wreath-knot-chain formations», Breeder, Αθήνα 2021.