Ιόλη Ξιφαρά

Ξιφαρά Ιόλη
© Άλκης Πλήθας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε το φροντιστήριο Σχεδίου του Βρασίδα Βλαχόπουλου, του Τάσου Ρήγα και του Νίκου Στέφου όπου διδάχτηκε την τεχνική της βυζαντινής ζωγραφικής από τον Δημήτρη Φώτου και τον Κώστα Αργύρη. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1989-1994) με καθηγητές τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Δημήτρη Μυταρά. Το 1992-1993 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι όπου έμαθε την τεχνική της Νωπογραφίας. Εκτός από την επίσημη εκπαίδευση μαθήτευσε για πολλά χρόνια δίπλα στον Αλέκο Φασιανό. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2021

Red or Dead 212 Arts Πειραιάς

2018

Εκ φωτός Οικία Σταύρακα, Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού Πάτμος

2017

Big Post-it Art Πλάτων Αθήνα (επιμέλεια: Kirios Criton)

2016

Μουσική Ευρώπη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» Αθήνα

2016

Κήποι ανάμεσα… Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάττη Σύρος

2013

S.A. Art Gallery Κέα

2008

Beyond Art Αθήνα

2005

Γκαλερί Ίρις Αθήνα

2004

Mommy’s Bar Αθήνα

2001

Γκαλερί Μεταμόρφωση Αθήνα

2000

Γκαλερί Υδρότεχνον Μύκονος

1997

Γκαλερί Αδάμ Αθήνα

1995

Αίθουσα Τέχνης Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου Γλυφάδα

Κείμενο

Η ζωγραφική τον κόσμο ευφραίνει

Η Ιόλη Ξιφαρά ζωγραφίζει κήπους. Κήπους που έχουν ζώα, ανθρώπους, φυτά, πουλιά, όλα συνυπάρχουν, μέσα σε μια χρωματιστή πανδαισία. Η Ξιφαρά έχει χρωματική ικανότητα και μια χρωστική ουσία που σε μαγεύει. Γιατί το χρώμα στη Ζωγραφική έχει πρωτεύουσα αξία. Είναι κάτι το αναγκαίο για να προκαλεί ευχαρίστηση στον θεατή.

Έχεις ένα πίνακα στο σπίτι σου και είναι σαν ένα ανοιχτό παράθυρο που βλέπεις κάτι. Βλέπεις κήπους, βλέπεις διάφορα συμβάντα που ο καλλιτέχνης δημιουργεί με τον δικό του τρόπο. Πρέπει να έχεις δικό σου τρόπο να εκφράζεσαι. Άμα έχεις δικό σου τρόπο τότε έχεις ανακαλύψει τη Ζωγραφική.

Στη Ζωγραφική έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που λες το πραγματικό. Όπως μας αρέσει ένας ηθοποιός για το πώς λέει τη φράση, τον ρόλο του. Να ευφραίνεις τον κόσμο.

 

Αλέκος Φασιανός
* Από τον κατάλογο της έκθεσης της Ιόλης Ξιφαρά «Κήποι ανάμεσα…», Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάττη, Σύρος, 2016.