Μικρό ανθολόγιο μπαρόκ μουσικής

Μικρό ανθολόγιο μπαρόκ μουσικής

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά στη 16 Φωκίωνος Νέγρη. Επηρεασμένοι από την ατμόσφαιρα της έκθεσης έργων του Γιώργου Ρόρρη, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος στο τσέμπαλο και η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα θα παρουσιάσουν έργα των συνθετών Claudio Monteverdi, Henry Purcell, Domenico Scarlatti, Giulio Caccini, κ.ά.

Το κοινό παρακαλείται να προσέλθει μέχρι τις 8.15 μ.μ., καθώς η πόρτα θα κλείσει για την έναρξη της συναυλίας και δεν θα είναι πλέον δυνατή η είσοδος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον χώρο και στο πλαίσιο της έκθεσης Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Γιώργος Ρόρρης: Η κρυμμένη εικόνα.

 

ΜΑΡΚΕΛΛΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους S. Romeo και O. Baumont, στο Mozarteum του Salzburg με τους K. Gilbert και S. Rampe και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη φούγκα και στο τσέμπαλο στο Conservatoire της Γενεύης (Prix de virtuosité avec Distinction) με την Ch. Jaccottet της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής.

Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις όπως «G. Fr. Haendel: Arianna in Creta», «Giulio Cesare» και «Alessandro Severo» για τη γερμανική εταιρία MDG και «Gluck: Il Trionfo di Clelia», «Handel: Alessandro», «Hasse: Siroe» για την DECCA (διευθ. Γ. Πέτρου).

Είναι ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra με το οποίο το 2009 παρουσίασε σε δική του έκδοση από τα χειρόγραφα την πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας «Ολυμπιάδα» του Antonio Caldara (Μ.Μ.Α.). Στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει διευθύνει σε σκηνοθετημένη μορφή τη «Στέψη της Ποππαίας» του Monteverdi (2011) και τον «Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή» του Stradella. Έχει διευθύνει την Venice Baroque Orchestra σε έναν διπλό δίσκο με θέμα την «Ολυμπιάδα» του Metastasio (Naïve) που απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως μαέστρος έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την Κ.Ο.Α. και την Κ.Ο.Θ.

Στις ηχογραφήσεις του με τους Latinitas Nostra περιλαμβάνεται ο δίσκος «Lamento» με την Ιταλίδα μεσόφωνο Romina Basso (naïve) που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή τύπο, και ο δίσκος «Dilettanti» με τον Ισπανό κοντρατενόρο Xavier Sabata (Aparte) που πρόσφατα βραβεύθηκε με το βραβείο Melómano de oro.

Ως παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος επιμελήθηκε και παρουσίασε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Παλίμψηστο».

Διδάσκει μπαρόκ μουσική σε σεμινάρια στο Ωδείο Φ. Νάκας, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και στα θερινά σεμινάρια του Μουσικού Χωριού (Αγ. Λαυρέντης Πηλίου).

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΑ

Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα γεννήθηκε στη Λάρισα όπου και μελέτησε αρχικά τραγούδι με την Κίτσα Δαμασιώτη. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου (Γερμανία).

Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και με λυρικά θέατρα της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, ερμηνεύοντας κυρίως ρόλους από το λυρικό ρεπερτόριο της εποχής του μπαρόκ και τον Μότσαρτ.

Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες διεθνείς μουσικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο τραγουδώντας Παλαιά Μουσική, Lied, έργα σύγχρονων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλά από τα μεγάλα ελληνικά ορχηστρικά σύνολα (Κ.Ο.Α., Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Δήμου Θεσ/νίκης κ.ά.) καθώς και με ορχήστρες εκτός Ελλάδος όπως μεταξύ άλλων: Il Complesso Barocco (Alan Curtis), MusicAeterna (Θόδωρος Κουρεντζής).

Συνεργάζεται συχνά με τα ελληνικά σχήματα Παλαιάς Μουσικής Ex Silentio και Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος), καθώς και με άλλα από τον διεθνή χώρο όπως Atalante (Erin Headley) και United Continuo Service.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες (Γ. Κουρουπός, Γ. Ζερβός, Σ. Γυφτάκης, Ε. Μαρκουλάκη, Μ. Γρηγορίου, Τ. Ρωσόπουλος, Ηλ. Ανδριόπουλος, Κ. Βήτα) καθώς και τους «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω». Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του τρίο-σχήματος ΕΡΑΤΩ.

Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων των Haendel και Scarlatti υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου αλλά και του Alan Curtis, καθώς και σε ηχογραφήσεις ελληνικών λυρικών έργων όπως: «Προσοχή, ο πρίγκηπας λερώνει!» (Ν. Κυπουργού) και «Ορφέας» (Β. Κατσούλη). Η δισκογραφία της περιλαμβάνει επίσης έργα για φωνή και κιθάρα από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς και μουσική της εποχής του Μεσαίωνα.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης*

* Υπότιτλοι μη διαθέσιμοι