Χριστόφορος Κατσαδιώτης

Κατσαδιώτης Χριστόφορος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Για 15 χρόνια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία σε περιοδικά, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην τηλεόραση. Σπούδασε Χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με καθηγητές τον Ξενή Σαχίνη και τον Μανόλη Γιανναδάκη (2009-2014). Ενδιάμεσα παρακολούθησε μαθήματα Χαρακτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Eugeniusz Geppert, στο Wroclaw της Πολωνίας με καθηγητές τον Ch. Nowicki και τον Prz. Tyszkiewicz, μέσω του προγράμματος LLP-Erasmus (2011). Το 2012 κέρδισε το βραβείο της 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris, Κρήτη. Χαρακτικά του έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς εκδοτικούς οίκος (Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μπαρτζουλιάνος). Το 2015 τα παρισινά θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα για την προώθηση των παραστάσεών τους (posters, flyers, προγράμματα). Το 2017 κέρδισε το βραβείο στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation στην Αθήνα (Athens Animfest). Από το 2014 αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο για την εκθεσιακή δραστηριότητα στο Παρίσι. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Χαρακτών. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2017

Ποιητικά Περιστατικά (Χαρακτική) Φουγάρο Ναύπλιο

2017

Ποιητικά Περιστατικά (Χαρακτική) Γκαλερί Ζουμπουλάκη Αθήνα

2016

Ρομαντικό δείπνο (Χαρακτική) Galerie de L'Angle Παρίσι

2015

Η εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας (Χαρακτική) Halle Saint Pierre Παρίσι

2013

Δούρειος Ίππος (Χαρακτική) Χώρος Τέχνης «24» Αθήνα

2012

Χαρακτική Μουσείο Χαρτιού Duszniki-Zdrój

2011

Κριτική – Ανατροπή – Παραμόρφωση (Χαρακτική) Χώρος Τέχνης «24» Αθήνα

2010

Zωγραφική – Χαρακτική Κέντρο Χαρακτικής «΄Ηλιος», Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκη

2009

Τοπία της Σερίφου (Zωγραφική – Χαρακτική) Λύκειο Σερίφου Σέριφος

2006

Όλα είναι αλήθεια (Ζωγραφική – Κατασκευές) ΠεριΤεχνών (ΠεριΤεχνών Καρτέρης) Αθήνα (επιμέλεια: Όλγα Δανιηλοπούλου)

1999

Γλυπτική με σύρμα Γκαλερί Αιγόκερως Αθήνα

Κείμενο

Αντικρίζοντας σε μια έκθεση τα έργα του είχα την αίσθηση πως ακολουθούσα έναν παράξενο λαγό με γιλέκο και πέφτοντας άθελά μου μέσα στη φωλιά του, περνούσα από την επιφάνεια στο εσωτερικό της Γης για να βρεθώ σε μια ελεύθερη πτώση. Ένιωσα δηλαδή σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Γιατί πράγματι ο κόσμος του Χριστόφορου Κατσαδιώτη είναι ένας κόσμος θαυμάτων και απίστευτων καταστάσεων, όπου μπορείς να περιμένεις τα πάντα. Τα πρόσωπα, οι προοπτικές, οι γωνίες, η αίσθηση του χιούμορ και οι εμπνευσμένες ιδέες του σε οδηγούν σε μια μαγευτική περιήγηση.

Ένας κόσμος παιδικής αφέλειας και ανησυχίας, που περιέχει όλα τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τα μυστήρια της εποχής μας και ταξιδεύει τον παρατηρητή των έργων του στη χώρα της φαντασίας, μια χώρα γεμάτη απορίες και περιέργεια.

Το όνομα του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη είναι σχεδόν απόλυτα συνυφασμένο με την οξυγραφία. Εκφράζει με αυτήν την προσωπική του ευαισθησία και την πλαστική πληρότητα των μορφών του. Όπως ο ίδιος ομολογεί στη συζήτησή μας, όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί της και κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, είπε στον εαυτό «αυτό το πράγμα είναι μαζοχιστικό, δεν θέλω να το ξαναπιάσω στα χέρια μου». Τελικά όμως… κόλλησε γοητευμένος από τις μεγάλες εκφραστικές δυνατότητες της μεθόδου, πειραματίστηκε με το είδος και τελειοποίησε βαθμιαία τη δύσκολη τεχνική της. Οι γραμμές στα τεχνικής και αισθητικής αρτιότητας δημιουργήματά του είναι σαφέστατα διαχωρισμένες η μία από την άλλη και γίνονται εξαιρετικά λεπτές, κομψές και αέρινες με πλούτο φωτοσκιάσεων. […]

Στιγμές εφήμερες που μένουν χαραγμένες στον νου για πάντα, εικόνες μυθικών πλασμάτων και χαμένων ονείρων, τις οποίες αναδομεί, συνθέτει, ράβει, κολλάει και απλώνει με εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα στη μεταλλική πλάκα.

 

Ειρήνη Αϊβαλιώτου
* Εισαγωγικό σημείωμα για τη συνέντευξη του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στο «cattisart.gr», 3 Μαρτίου 2018
https://www.catisart.gr/christoforos-katsadiotis-charaktiki/