Κατερίνα Μερτζάνη

Μερτζάνη Κατερίνα
© Θέμης Ζαφειρόπουλος

Γεννήθηκε το 1949 στη Λιβαδειά. Σπούδασε στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών: Ζωγραφική με τον Nίκο Nικολάου και τον Γιάννη Mόραλη, Σκηνογραφία με τον Bασίλη Bασιλειάδη, Τυπογραφία με τον Γιάννη Παπαδάκη και Σχέδιο στην École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με τον Vladimir Velickovic και τον Alain Challier. Έργα της υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2022

unREMEMBERed Γκαλερί Άλμα Αθήνα (επιμέλεια: Μπία Παπαδοπούλου)

2019

Αν-εδαφικές Καταγραφές Αίθουσα Σύγχρονης Τέχνης Alma Αθήνα (επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης)

2011

Γκαλερί About Αθήνα

2004

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

2000

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

1997

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

1995

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

1992

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

1989

Γκαλερί ΑΔ Αθήνα

1986

Γκαλερί Άρτιο Αθήνα

1982

Γκαλερί Συλλογή Αθήνα

1978

Γκαλερί Διάσταση Αθήνα

Κείμενο

Η εικονοποιία της Μερτζάνη είναι σαφής, επιγραμματική, αλλά και σύνθετη ταυτόχρονα. Οι εικόνες της αιωρούνται ανάμεσα στο ελκυστικό και το απωθητικό, το αισθητικά ευχάριστο και το αντιαισθητικό. Έχει καταφέρει να συνθέσει ένα ευφάνταστο τοπίο από τυχαία εικαστικά συμβάντα, γεμάτα σημασία αλλά και ανοιχτά σε προσωπικές ερμηνείες. Το έργο της προκαλεί σκέψεις σχετικά με την πάσχουσα κατάσταση του ανθρώπου, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στοχασμού σε ατομικό επίπεδο. Η εικονοποιία της είναι αποτελεσματική ακριβώς επειδή μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις και επειδή επιτρέπει στο θεατή να κάνει ενστικτωδώς τους προσωπικούς του συνειρμούς. Με αυτό τον τρόπο η καλλιτέχνης προκαθορίζει τη διάθεση του θεατή όχι όμως και την αντίδρασή του.

Ένα επιπλέον μέρος του ενδιαφέροντος του έργου της οφείλεται στο ότι αποφεύγει την επίκριση ή τους ηθικολογικούς τόνους. Αντίθετα, κρατά μια στάση κριτική, αλλά γεμάτη κατανόηση απέναντι στα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα που μας περιβάλλουν και μας χαρακτηρίζουν. Παράλληλα σχολιάζει μια πραγματικότητα σκληρή και δυσάρεστη, γύρω από την οποία πλέκει κυριολεκτικά έναν ιστό παρηγοριάς «για να μπορέσει να βρει μια πρόσκαιρη ισορροπία σε αυτή την παθολογική κατάσταση».

Πάνω απ’ όλα, η Κατερίνα Μερτζάνη δημιούργησε ένα έργο αξιοσημείωτο για τη συγκρατημένη διάθεση και τη στοχαστική του ατμόσφαιρα. Μεταδίδει τη θεώρησή της με διακριτικότητα, χωρίς να πέφτει σε συναισθηματισμούς και αφήνοντας στο θεατή έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

 

Κατερίνα Γρέγου
Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
* Από τον κατάλογο της έκθεσης της Κατερίνας Μερτζάνη, Γκαλερί ΑΔ, Αθήνα, 1997.