Χρόνης Μπότσογλου: Προσωπική Νέκυια

Χρόνης Μπότσογλου: Προσωπική Νέκυια

Στην έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Προσωπική Νέκυια» που διοργανώνεται στη 16 Φωκίωνος Νέγρη, παρουσιάζεται ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο έργων, εμπνευσμένο από τους οικείους νεκρούς, μια εικαστική δηλαδή μελέτη του καλλιτέχνη γύρω από τη μνήμη. Το έργο αυτό αποτελείται από είκοσι έξι πίνακες μεγάλων διαστάσεων, οι οποίοι φιλοτεχνήθηκαν από το 1993 ως τα τέλη του 2000 και αποτελούν μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

Ο τίτλος «Νέκυια», αναφέρεται στην ενδέκατη ραψωδία της ομηρικής Οδύσσειας. Εκεί περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη και η συνομιλία του με τις σκιές των πεθαμένων. Στη δική του Νέκυια, ο Μπότσογλου προσπαθεί να καταλάβει και να αναπαραστήσει οικεία πρόσωπα που δεν υπάρχουν πλέον και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

«Χρησιμοποίησα τον αρχέτυπο ομηρικό μύθο, που ανήκει σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, σαν ένα στοιχείο της κοινωνικής μνήμης, προσπαθώντας να καταλάβω τον αυθαίρετο τρόπο, που κατοικώ αυτόν τον μύθο. Κράτησα, σαν δομικό στοιχείο της σύνθεσης, τον βασικό διαχωρισμό σε χορό των αντρών και σε χορό των γυναικών. Μερικά από τα πρόσωπα που εικονίζονται, έχουν αναφορά σε ομηρικούς ήρωες, άλλα όχι. […] Θα μπορούσα λοιπόν να παραδεχτώ ότι φιλοδοξώ αυτό το έργο να είναι ένα εικαστικό δοκίμιο πάνω στη μνήμη», γράφει ο Μπότσογλου.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα, 2002). Έπειτα, ταξίδεψε στην Πύλη Αμμοχώστου (Κύπρος, 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, 2003), στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμουπόλεια, Σύρος, 2008), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα, 2010) και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Ιταλία, 2011).

Ξεναγήσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν από τον Χρόνη Μπότσογλου στις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Σάββατο 10 Μαΐου στις 11.30 π.μ.
  • Σάββατο 31 Μαΐου στις 11.30 π.μ.
  • Σάββατο 14 Ιουνίου στις 11.30 π.μ.

Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία του Τάκη Χατζόπουλου «Νέκυια» (διάρκεια: 16 λεπτά).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Απόψεις της έκθεσης

Δείτε εδώ το βίντεο της έκθεσης*

* Υπότιτλοι μη διαθέσιμοι

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ