Μεταξύ πραγματικού και φανταστικού: Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Μεταξύ πραγματικού και φανταστικού: Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» παρουσιάζει από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων των τελευταίων 30 ετών στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στον Βόλο από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 18 Απριλίου 2012. Με την έκθεση αυτή επιχειρείται η εκκίνηση του πολιτιστικού προγράμματος μιας «καλλιτεχνικής άνοιξης» που προετοιμάζεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα των περισσότερων από τους ζωγράφους της Συλλογής, που την απαρτίζουν, όπως του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, του Αλέκου Λεβίδη, της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη, της Μαριλίτσας Βλαχάκη, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Θεόφιλου Κατσιπάνου, του Κωνσταντίνου Κερεστετζή, του Μιχάλη Μανουσάκη, του Τάσου Μαντζαβίνου, του Τάσου Μισούρα, του Νίκου Μόσχου, του Ξενοφώντα Μπήτσικα, του Εμμανουήλ Μπιτσάκη, του Χρήστου Μποκόρου, του Αχιλλέα Παπακώστα, του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, του Βασίλη Παπανικολάου, του Κώστα Παπανικολάου, του Γιώργου Ρόρρη, του Εδουάρδου Σακαγιάν, της Άννας Μαρίας Τσακάλη και της Μαρίας Φιλοπούλου, με σκοπό να σχεδιάσει κατά κάποιο τρόπο το περίγραμμα της Συλλογής και ταυτόχρονα να υπογραμμίσει μερικούς ιδιαίτερα σημαντικούς, ήδη γνωστούς, σταθμούς της, αναφέρει η επιμελήτρια Ειρήνη Οράτη.

«[…] Σε μια συγκυρία που τη χαρακτηρίζει η έλλειψη προσανατολισμού και πνευματικότητας, η έκθεση με αυτή την ποικιλία των έργων προσφέρεται για μια ανάταση, για θετικό προβληματισμό και για διαφυγή μέσα από την πολυσήμαντη ουσία και ομορφιά των ζωγραφικών έργων. Στην περίπτωση αυτή η δημιουργία  των καλλιτεχνών αλλά και ο ρόλος του συλλέκτη, που, όπως ο ίδιος ανέφερε,  “Oφείλουμε να προσφέρουμε όταν η πολιτεία αδυνατεί” αποκτά βαρυσήμαντο νόημα», σημειώνει η Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Kατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

Απόψεις της έκθεσης