Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο

Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο

Την σημασία της μνήμης για τη ζωγραφική και την καλλιτεχνική διαδικασία καθώς και την απόδοση του χρόνου στην σύγχρονη ζωγραφική επιχειρεί να θίξει η έκθεση «Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο», μια έκθεση με επιλογές από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Η έκθεση που ανοίγει στη 16 Φωκίωνος Νέγρη, αναμοχλεύει ένα ζήτημα που απασχόλησε τα πρωτοποριακά ρεύματα της τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα (τη σχέση χώρου και χρόνου) ταυτόχρονα όμως αποτελεί την αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τη σημασία της μνήμης στη διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας σήμερα. Σε μια περίοδο όπου λόγω της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αλλαγών, οι ταυτότητες αυτές δοκιμάζονται, θέματα όπως η μνήμη, η διαχείριση και η αξιολόγηση του παρελθόντος μοιάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα και αναγκαία όχι όμως μέσα από μια εθνο-κεντρική ματιά αλλά μέσα από μια βαθύτερη διάθεση αυτογνωσίας. Ως μία μορφή τέχνης, η ζωγραφική μετουσιώνει μέσα από τη δική της γλώσσα όψεις αυτής της ταυτότητας και αντανακλά μεταξύ άλλων, αισθητικές αξίες, τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τον τρόπο που μεγαλώνουμε, τις ιστορίες που ακούμε, την τέχνη που βλέπουμε και τους δεσμούς που αναπτύσσουμε.

Παρότι στα συγκεκριμένα έργα της έκθεσης η πρόθεση των δημιουργών τους δεν ήταν απαραίτητα η απόδοση του χρόνου, η συγκεκριμένη επιμελητική πρόταση τα συγκεντρώνει σε ένα ενιαίο πλαίσιο και σε μία ανοιχτή, ευρεία προσέγγιση του χρόνου και της μνήμης. Μετά τις πρόσφατες εκθέσεις της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και στη Σπάρτη, η συγκεκριμένη παρουσίαση προτείνει μία ακόμα ανάγνωση της ιδιωτικής αυτής συλλογής τέχνης που έχει ως πυρήνα της τη σύγχρονη ελληνική παραστατική ζωγραφική.

Έργα όπως του Μιχάλη Μανουσάκη, του Τάσου Μαντζαβίνου, της Άννας Μαρίας Τσακάλη, του Γιώργου Ρόρρη, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Αλέκου Λεβίδη, του Κώστα Παπανικολάου, του Εδουάρδου Σακαγιάν, του Εμμανουήλ Μπιτσάκη και του Γιάννη Ψυχοπαίδη, μεταξύ άλλων, προσφέρουν διαφορετικές αισθήσεις του χρόνου και αγγίζουν το θέμα της μνήμης.

Ξεναγήσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν τα σαββατοκύριακα 14-15 Δεκεμβρίου και 11-12 Ιανουαρίου 13:00-14:00 από την επιμελήτρια της έκθεσης.

Απόψεις της έκθεσης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ