Ερευνητικό Πρόγραμμα Ιστορίας της Τέχνης: Προς έναν ορισμό της Σύγχρονης Ελληνικής Ταυτότητας στην Τέχνη
Για το φετινό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης σε συνεργασία με το
The Courtauld Institute of Art, London υποδεχτήκαμε την Chloe Redston στην κατεύθυνση Ιστορίας της Τέχνης, από την 1η Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2024.
Η Chloe Redston κατάγεται από το Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στην Ιστορία της Τέχνης από το The Courtauld Instute of Art τον Ιούνιο του 2023, με ειδίκευση στο «Wordplay: Διασταυρώσεις μεταξύ του λεκτικού και του οπτικού πολιτισμού από το 1870 έως σήμερα». Αναπτύσσοντας θέματα γύρω από τις σχέσεις κειμένου-εικόνας, εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιητική της εικαστικής τέχνης και τις εικαστικές χειρονομίες. Τα κύρια ενδιαφέροντά της, που προέκυψαν από την εργασία αυτή και από ένα προηγούμενο προπτυχιακό πτυχίο στις κλασικές σπουδές (Πανεπιστήμιο Durham), κορυφώθηκαν στη διατριβή της με τίτλο «Abstracting the Classics»: Receiving Cy Twombly, στην οποία συμφιλίωσε το ποιητικό και το ασημικό περιεχόμενο του έργου του Cy Twombly μέσα από το μεθοδολογικό πλαίσιο της θεωρίας υποδοχής.
Η ιστορικός τέχνης Chloe Redston επελέγη από την Επιτροπή:
Caroline Levitt, Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης, The Courtauld, Lucy Bradnock, Αντιπρύτανης Έρευνας, The Courtauld, Anna Somers Cocks OBE, Ιδρύτρια της “Arts Newspaper” και ιστορικός τέχνης, Ελισάβετ Πλέσσα, ιστορικός τέχνης- επιμελήτρια, και Δώρα Βασιλάκου, Υπεύθυνη Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.
Η Chloe πέρασε 6 εβδομάδες στην Αθήνα όπου γνωρίστηκε με καλλιτέχνες της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, καθώς και κορυφαίους επαγγελματίες της τέχνης που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να εμπλακεί σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Σωτήρη Φέλιο. Με βάση τα ενδιαφέροντά και την ερευνητική της πρόταση, σχεδιάστηκε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επισκέψεων, συζητήσεων και ξεναγήσεων σε εκθέσεις, μουσεία και ιδρύματα, με επίκεντρο τις έννοιες της μνήμης, της ταυτότητας και της ελληνικότητας μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.
Η εμπειρία της Chloe θα καταλήξει σε ένα γραπτό δοκίμιο με τίτλο «Προς έναν ορισμό της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας στην τέχνη», το οποίο θα δημοσιευτεί σε ψηφιακή και έντυπη μορφή στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σχεδιασμός προγράμματος: Δώρα Βασιλάκου
Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Ακαδημαϊκής και Επιμελητικής Έρευνας Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης για το 2024 υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το Υπουργείο Πολιτισμού.