Αμαλία Πετσάλη

Πετσάλη Αμαλία
© Ηλίας Γεωργουλέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1978-1983) με καθηγητές τον Δημήτρη Μυταρά, τον Γιώργο Μαυροΐδη και τον Νίκο Κεσσανλή. Συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική στην École nationale supérieure des Arts Decoratifs στο Παρίσι με καθηγητή τον Robert Lapoujade. Γυρίζοντας στην Ελλάδα παρακολούθησε το τμήμα σκηνογραφίας της Α.Σ.Κ.Τ. με τον Βασίλη Βασιλειάδη. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2005

Πού πάει το χρώμα όταν βραδιάζει; Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος Αθήνα

Κείμενο

Η δουλειά αυτή της Πετσάλη είναι μια εικαστική αναζήτηση και εξερεύνηση στις πλαστικές και εκφραστικές δυνατότητεςτων υλικών, ώστε να προκύψουν έργα με ρυθμό και αρμονία που προκαλούν ευχαρίστηση, ονειροπόληση – έκπληξη. Τόσο η δημιουργία του έργου όσο και η θέαση από την παρατήρηση γίνεται ένα μικρό ταξίδι, μια μικρή περιπέτεια.

Στο πολύχρωμο, ρυθμικό έργο-παιχνίδι που δημιουργείται τα ησυχαστικά, γλυκά χρώματα σπάνε πάνω σε αιχμηρά υλικά (σύρματα, γυαλιά κ.λ.π.) δημιουργώντας μια υποβόσκουσα ποίηση. Τα υλικά εδώ παίρνουν μια άλλη διάσταση με τη χρήση τους στο έργο τέχνης που η τρισδιάστατη μορφή του δημιουργεί ένα αναπάντεχο παιχνίδι με την αλλαγή του φωτισμού, την κίνηση κ.λ.π. Ο μικρόκοσμος που δημιουργεί η Πετσάλη με τον συνδυασμό των ετερόκλητων αυτών, “φτωχών” υλικών προκαλεί μια αίσθηση αρμονίας αλλά και έκπληξης. Η ίδια η δημιουργός λέει οτι θέλει: “να φέρνει μια εσώτερη αλλά και μια πραγματική κίνηση σαν μήπως να έγινε για μια στιγμή πρόκλησης και παιχνιδιού, μια πρόσκληση στην ευχαρίστηση που κάνει κάποιον να ξεχαστεί”.

*Από τον κατάλογο της έκθεσης «Πού πάει το χρώμα όταν βραδιάζει;» στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος, 2005.