Πόπη Τσουκάτου

Τσουκάτου Πόπη
© Τάκης Διαμαντόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια Φωτογραφίας του Πλάτωνα Ριβέλλη στον Φωτογραφικό Κύκλο. Επίσης, φοίτησε στο International Centre of Photography της Νέας Υόρκης. To 2014 εξέδωσε το λεύκωμα με φωτογραφίες της «People World» (Εκδόσεις Cube Art). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

'Εργα

Ατομικές εκθέσεις

2022

Μύηση Gallery 7 Αθήνα

2017

Consanguinity Gallery 7 Αθήνα

2015

People World Πύργος Τσικαλιώτη Λεωνίδιο (Melitzazz 2015)

2012

Σιωπή Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Ρέθυμνο

2010

In Motion II Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 Αθήνα

2009

In Motion Αθήνα

Κείμενο

[…]

Η Πόπη Τσουκάτου έχει καταφέρει να υπερβεί τους περιορισμούς του φωτογραφικού φακού ώστε να αποδώσει στο έργο της την εικόνα του χρόνου που κυλά. Βλέπει αντικείμενα σε κίνηση και αιχμαλωτίζει την ουσία αυτής της κίνησης. Τα θέματά της αποπνέουν την αίσθηση μιας επείγουσας ανάγκης – της ανάγκης να βρεθεί κανείς κάπου, να κάνει κάτι. Να μη σταθεί πάντως ακίνητος. Οι εικόνες της επιβεβαιώνουν το γεγονός πως η ζωή δεν είναι κάτι στατικό.

[…]

Οι φωτογραφίες της αποκαλύπτουν την κίνηση και τον ρυθμό της ζωής, τις φευγαλέες λεπτομέρειες, τα μυστήρια που ξεδιπλώνονται σε τόπους καθημερινούς και τυχαίες στιγμές. Οι ανεπαίσθητες χειρονομίες, οι λαθραίες ματιές, το σκοτάδι που δείχνει όσα δεν δείχνει το φως, είναι σύμβολα που επαναλαμβάνονται στις φωτογραφίες της και μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε σ’ αυτές τον ίδιο τον εαυτό μας, να τον δούμε σ’ εκείνες τις στιγμές του προσωπικού βίου που δεν φυλάγεται και δεν επαγρυπνεί…

Steve Anchell