Η γενιά του ’80: Του Αυγούστου το φεγγάρι της Άννας Μαρίας Τσακάλη

Η γενιά του ’80: Του Αυγούστου το φεγγάρι της Άννας Μαρίας Τσακάλη

Ακούω τη χαρά σου πολιτεία του θεού υπάρχεις
αλήθεια και δρόμος αργυρόχρωμα
κλαδιά κάτω απ’ τη σελήνη
Νίκος Καρούζος

Στην έκθεση Η γενιά του ’80: Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου φιλοξενούνται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης (Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης) δεκαεπτά ζωγράφοι με αντιπροσωπευτικά τους έργα.

Η έκθεση προτείνει μια αφήγηση, μια συνομιλία των καλλιτεχνών μεταξύ τους, στην οποία βεβαίως ως ενεργό μέρος προσκαλείται ο θεατής. Ο διάλογος αυτός μπορεί να εμπλουτιστεί με σύντομες μονογραφίες για τον καθένα ζωγράφο ξεχωριστά.

Με αφορμή το έργο της Άννας Μαρίας Τσακάλη «Αύγουστος» σας προσκαλούμε στην Πινακοθήκη, την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 7.00 μ.μ., για μια εκτενέστερη αναφορά στο έργο της ζωγράφου, ώστε η γνωριμία μαζί της να καταστεί πληρέστερη και ο διάλογος πλατύτερος και βαθύτερος. Ανάλογες παρουσιάσεις θα ακολουθήσουν και για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Η Άννα Μαρία Τσακάλη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην École nationale supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με καθηγητή τον Leonardo Cremonini (1983-1987). Από το 1989 έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην Εθνική Τράπεζα, στo Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία «Η μόνη κληρονομιά» (Γιώργος Ιωάννου, 1995) και «Αθήνα, διαδρομές και στάσεις» (συλλογικό, 1999). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη αναγνώριση για το έργο της ζωγράφου αποτελεί η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Lambinet των Βερσαλιών με την ευκαιρία του Έτους Le Nôtre. Ο André Le Nôtre (1613-1700) υπήρξε υπεύθυνος του σχεδιασμού και της φυτοκάλυψης των κήπων των Βερσαλιών επί Λουδοβίκου ΙΔ´ και εφέτος εορτάζονται τα 400 χρόνια από τη γέννησή του. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το Μουσείο Lambinet διοργανώνει αναδρομική έκθεση είκοσι πέντε χρόνων ζωγραφικής της Άννας Μαρίας Τσακάλη με εξήντα έργα και σχέδια και τίτλο «Infini Végétal» (φυτικό άπειρο). Την έκθεση συνοδεύει βιβλίο εκατό σελίδων από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Magellan, με κείμενα του Δημάρχου των Βερσαλιών François de Mazières, της  Διευθύντριας του Μουσείου και επιμελήτριας της έκθεσης Françoise Roussel-Leriche, καθώς και της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.