Ο Στέφανος Δασκαλάκης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης

Ο Στέφανος Δασκαλάκης στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ. στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης – Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, υποδεχόμαστε τον ζωγράφο Στέφανο Δασκαλάκη, έργα του οποίου περιλαμβάνονται στην έκθεση Η γενιά του ’80: Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Ο Γιάννης Τσαρούχης ξεχωρίζει τον Στέφανο Δασκαλάκη από την πρώτη του κιόλας έκθεση: «Νομίζω ότι είσαι σε ένα δρόμο καλό, γιατί προσπαθείς να δεις και εργάζεσαι για να αποδώσεις ό,τι βλέπεις σεβόμενος τους κανόνες της ζωγραφικής τέχνης, που υπάρχουν από πολλούς αιώνες και ελπίζω να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για το καλό του ανθρώπου».

Αυτόν τον δρόμο, τον «καλό» ακολουθεί ο Στέφανος Δασκαλάκης από την πρώτη του έκθεση, το 1982, έως σήμερα δημιουργώντας επίμονα και επίπονα, μετά από εξονυχιστική παρατήρηση, ενδελεχή μελέτη και χρονοβόρα εργασία.

Νεκρές φύσεις και ανθρώπινο σώμα αποτελούν τις θεματικές του επιλογές, για να αποδειχθεί, ωστόσο, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το «πώς», ο τρόπος της διαπραγμάτευσης του θέματος, η ζωγραφική αξία, και όχι το ίδιο το θέμα.

Παραστατική ζωγραφική, νεκρή φύση, «ασάρωτα σπίτια», ανθρώπινο σώμα –γυναικείο κυρίως–, η ύλη της ζωγραφικής («το υλικό κάνει κατά μέγα μέρος την τέχνη» διατείνεται ο Γιώργος Σεφέρης), το υπό συνεχή διαμόρφωση έργο, η «δημιουργική παρανάγνωση» είναι θέματα που θα συζητηθούν με τον ζωγράφο.

Ο διάλογος των προς συζήτηση θεμάτων παραμένει ανοιχτός και επαφίεται στο φιλότεχνο και ανήσυχο λακωνικό κοινό.