Αλέκος Βλ. Λεβίδης. Οικείος τόπος, οικείος χρόνος: Δύο πίνακες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και οι προπαρασκευαστικές μελέτες τους

Αλέκος Βλ. Λεβίδης. Οικείος τόπος, οικείος χρόνος: Δύο πίνακες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και οι προπαρασκευαστικές μελέτες τους

H έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Οικείος τόπος, οικείος χρόνος: Δύο πίνακες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και οι προπαρασκευαστικές μελέτες τους» εγκαινιάζεται στη 16 Φωκίωνος Νέγρη την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, στις 7 μ.μ.

Η έναρξη της έκθεσης πραγματοποιείται με την εκδήλωση με τίτλο «Συζήτηση με τον Αλέκο Λεβίδη».

Ο Διονύσης Καψάλης (Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης) και ο Νίκος Παΐσιος (συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη) θα συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη για το έργο του.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο πίνακες του καλλιτέχνη από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου: «Μοντέλα στο ατελιέ» και «Αγορά»μαζί με μια σειρά από προσχέδια, σπουδές και σημειωματάρια του καλλιτέχνη που οδήγησαν στη δημιουργία των έργων αυτών.

Τα πολυάριθμα σχέδια που συνοδεύουν τα έργα αποτυπώνουν τα στάδια, που οδήγησαν στη σύνθεση και την ολοκλήρωσή τους. Εκτίθενται φιγούρες σε χαρτί σε φυσικό μέγεθος, μελέτες με χρωματιστά μολύβια και παστέλ αλλά και προσχέδια στις σελίδες των σημειωματαρίων που κουβαλά μαζί του ο καλλιτέχνης από τα σπουδαστικά κιόλας χρόνια του ως εικαστικά ημερολόγια.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Παΐσιος στο κείμενό του για το έργο «Μοντέλα στο ατελιέ»: «Παραπέμπει σε δυτικό εκκλησιαστικό τρίπτυχο. Το πάνω μέρος διατάσσεται σε τρία τμήματα, και το κάτω παίρνει τη μορφή αναγεννησιακής predella, με πέντε μικρότερες σκηνές να τρέχουν παρατακτικά, από τα αριστερά προς τα δεξιά, ως μικρά αλλά σημαντικά επεισόδια, σαν comic strip ή καρέ κινηματογραφικής ταινίας.» Και συνεχίζει για το έργο «Αγορά»: «Έχει μικρότερες διαστάσεις από τα “Μοντέλα στο ατελιέ”, αλλά σχεδόν απροσμέτρητο βάθος, τόσο, ώστε ο θεατής να χρειάζεται χρόνο για να αποκρυπτογραφήσει τα πολλά στοιχεία και τις αντιθέσεις σε όλη τη διαδρομή του βλέμματος…».

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο επιπλέον ζωγραφικά έργα της ίδιας ενότητας, από την ιδιωτική συλλογή του καλλιτέχνη: «Ο ήλιος του απογεύματος» που έγινε με αφορμή το ομώνυμο ποίημα του Καβάφη και «Ο ζωγράφος και το μοντέλο».

«O Λεβίδης είναι ζωγράφος διανοητικός· όσοι έχουν μικρή σχέση με την τέχνη, θα χρησιμοποιούσαν αστόχαστα τον όρο ζωγράφος εγκεφαλικός», σημειώνει ο Νίκος Παΐσιος.

Και όπως λέει συχνά στη γυναίκα του ο Λεβίδης: «Δουλεύω στο μυαλό μου ένα έργο που θα είναι έτσι και έτσι, αλλά ακόμα δεν μπορώ να σου πω περισσότερα».

«Συνήθως δεν αναφέρεται πολύ στην ίδια την εικόνα. Η “σκηνοθεσία” της μοιάζει να τον απασχολεί. Για αυτήν μου μιλάει. Στο δικό του μυαλό όμως η εικόνα υπάρχει και είναι κυρίαρχη. Ή, έστω δημιουργείται σιγά-σιγά. Και την έχει ανάγκη. Την απολαμβάνει. Το ξέρω. Και παράλληλα τον βασανίζει.», περιγράφει η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη.

Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένη, δίγλωσση έκδοση (ελλ-αγγλ) που περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του Σωτήρη Φέλιου και κείμενα του Νίκου Παΐσιου, του Αλέκου Λεβίδη και της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 7 μ.μ. ο Αλέκος Λεβίδης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • Την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Συζήτηση με τον Αλέκο Λεβίδη». Ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και ο Νίκος Παΐσιος (συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη) θα συνομιλήσουν με τον καλλιτέχνη για το έργο του.
  • Την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 8 μ.μ. ο Χρήστος Χωμενίδης εμπνεόμενος από τους πίνακες «Μοντέλα στο ατελιέ» και «Αγορά» του Αλέκου Λεβίδη, θα επιχειρήσει ένα one-man show, ή αλλιώς, να μετατρέψει τις εικόνες του ζωγράφου σε λέξεις και να τις απευθύνει στο κοινό.

Απόψεις της έκθεσης

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ